Quantcast
Channel: Fagerdala trädgård
Viewing all 263 articles
Browse latest View live

Oj oj

$
0
0
Hjälp, hinner inte med! I går morse när jag kom ut och kastade en blick mot vårt Woodland i öster såg jag det. Två av magnoliorna har slagit ut! Hur gick det till?

Leonard Messel:



och Merrill:

Vrider blicken åt vänster – körsbärsträdet ovanför Woodland blommar för fullt! Himmel!


Går ner för att öppna växthusen, passerar sparrisrabatten och - jo, de dånar plötsligt fram!


liksom de tulpaner som blev kvar på gamla stället när jag flyttade hundratals i höstas...


Och här står de nya pallkragarna och gapar uppfordrande, okej, jag ska så, kanske idag...


Och inne i växthuset trängs plantorna och vill väldigt gärna bli utplanterade så fort som möjligt...


Oj oj oj

Regn – äntligen!

$
0
0
Efter drygt en månads toktorka toppad med någon veckas sommarhetta fick vi så äntligen regn idag. Inte mycket ännu, kanske 7 mm, men vädergubbarna lovar mera. Att man kan bli så glad för lite blänk i stenläggningen på uteplatsen!

Kyligt är det också, just nu visar utetermometern 4 grader, och en stark nordan har dragit genom dalen hela dagen. Inte precis läge för frilandsplantering eller sådd. 


Har därför tillbringat en stor del av dagen i växthusen och bland annat satt ut blommande tomatplantor i stora växthuset. Där gör jag två experiment i år.

Dels gräver jag ner stora krukor i odlingsbädden efter att ha skalat bort ungefär en tredjedel av jorden. Mellan krukorna ska jag sätta diverse kryddväxter och rödlök och fylla på vartefter med kompost och gräsklipp. Hoppas kunna fräscha upp jorden i bäddarna på detta sätt utan att behöva byta ut all jorden.

Dels undersöker jag vad tomaterna gillar bäst:
– att jag som jag brukar lägger några nässelskott i nya krukan innan jag sätter dit plantan
– att jag gör som Anette med bloggen http://rostochradisor.blogspot.se tipsar om idag, sänker ner plantan i nässelvatten en stund innan jag flyttar den till den större krukan.


Jag sätter ut två likvärdiga plantor av varje sort och ger dem var sin typ av nässelbehandling. När de väl är på plats vattnar jag alla med utspätt nässel- och vallörtsvatten och försöker behandla dem rättvist på alla sätt. Min hypotes är att det inte kommer att bli någon större skillnad - eller?..


I morgon MÅSTE jag göra något åt alla blomplantor som står och skriker i sina för små såpottor i lilla växthuset.  Tvåhundra stäppsalvior bland annat. Och blomstertobaken i framkant på bilden börjar redan visa knopp...

Veckans Vilda Växt: Åkerfräken, Equisetum arvense

$
0
0

Vill du ha växter med större motståndskraft mot svampsjukdomar som mögel, svartfläcksjuka, röta, skorv, mjöldagg? Och/eller är ditt hår glanslöst, naglarna spröda, huden lite slapp? I så fall ska du genast ge dig ut och samla åkerfräken, Equisetum arvense. Om du är osäker på hur du ska kunna skilja åkerfräken från andra fräkenarter rekommenderar jag ett besök på Den virtuella floran, http://linnaeus.nrm.se/flora/orm/equiseta/equis/equiarv.html

Åkerfräken innehåller bland annat kiselsyra som går att lösa ut genom kokning. Våra trädgårdsväxter kan absorbera löslig kiselsyra som sedan transporteras till bladens yttersta cellskikt och bildar en barriär mot svampangrepp. Den hårt bundna markkiseln som finns i alla mineraljordar kan fanerogamer inte absorbera så lätt. Men det kan fräkenväxterna!

Även människokroppen behöver kisel som i samverkan med kalcium bygger upp all bildväv. Särskilt hår, hud och naglar stärks av åkerfräkenavkok.
Var noga med att bara plocka friskt gröna exemplar. Det du inte ska använda omedelbart måste du torka på torr, varm och skuggig plats. Jag mörklägger gäststugan under några dagar och repar sedan ner de torkade grenarna i mörka burkar med tättslutande lock. De hårda stammarna brukar jag ta åt sidan och göra ett avkok på för en sensommardusch av trädgårdsjorden. Annars är det tidig vår precis när tjälen gått ur jorden och sen höst som är de obligatoriska tidpunkterna för åkerfräkenbehandling av jorden i trädgård och växthus. Jag brukar dessutom ge en dusch en gång i månaden under säsongen till särskilt känsliga områden.



Så här gör jag avkok:
- 60 gram torkad ört eller drygt 400 g färsk ört till 2-3 l vatten
- torkad ört blötläggs ett dygn, färsk ört någon timme
- får sedan småkoka minst 1 timme och stå i minst 2 timmar
- förvaras svalt i något dygn om det inte används bums
- späds 1:10 och stänks med björkriskvast eller sprutas med blomspruta på jorden i rabatter, växthus och grönsaksland. Särskilt viktigt är det att behandla jorden kring rosor (städa bort alla nedfallna blad först), fruktträd och bärbuskar, tomater och gurka.

OBS Åkerfräkenbesprutning fungerar endast förebyggande. Om angreppet av t.ex. mjöldagg är ett faktum får man ta till andra medel såsom såpvatten med lite bikarbonat.

Samma utspädda avkok kan man använda som hårsköljmedel eller fotbad. Till åkerfräkendekokt att dricka tar jag två teskedar finsmulad ört och drygt 2 dl vatten, blötlägger helst ett par timmar, småkokar i 15 minuter och låter svalna. Ganska god, lite höig smak. Två koppar om dagen under max en vecka brukar vara en lagom kur.

Så till den besvärliga sidan av åkerfräken – det är ett av våra värsta ogräs, snudd på omöjligt att utrota på "vanligt" sätt med rensning eller ogräsmedel. Orsaken framgår av nedanstående skiss:


Som synes har åkerfräken längst till höger ett sanslöst djupt rotsystem och förökar sig (förutom med sporer) genom att skicka upp skott från oändligt långa vertikala utlöpare på mer än en meters djup! Det var den dåliga nyheten. Den goda nyheten är att fräkenväxter är extremt ljusberoende. Tji ljus, tji växt! Alltså finns två alternativ
1) ständig klippning av ovanjordiska delar
2) total marktäckning under ett antal år. 
Eftersom växten är fena på att skicka utlöpare gäller det att ta till ordentligt när man täcker. 

Därför älskar jag vit blom och ljusa juninätter

$
0
0
Jag har synproblem, flera olika. Det jag lider mest av är skruttigt mörkerseende. När det skymmer på ser jag noll, nada, ingenting. Utom vitt. Därför vimlar det av vitblommande växter i min trädgård.



Vita syrener, ett helt gäng har vi satt.


Älskar de vitblommande, doftande azaleorna.


Många av våra rhododendron  är tack och lov vitblommande, gärna med mörkare mitt.


Prästkragarna växer som ogräs i vår så kallade gräsmatta men vi klipper runt omkring och de blommar länge och lyser i sommarnätterna.


Den annuell jag inte kan vara utan är vit blomstertobak, drar upp dem i växthuset och strör ut dem överallt i rabatterna där de doftande blommorna svävar som fjärilar över grönskan, de blommar länge.

Till och med i kökslandet pular jag ner tobaksplantor där det finns lite plats...


Ett annat synproblem sedan tio år är makuladegeneration. Makulan eller gula fläcken finns centralt i näthinnan och är det område där man ser skarpast. Min synskärpa är bedrövlig, särskilt på nära håll. När jag ska fotografera ser jag sökbilden som ett blurr och får skjuta i blindo så att säga. Det märks säkert på många bilder här i bloggen. Om bilden är skarp är det oftast rena turen.

Ett tredje problem började dyka upp för drygt ett år sedan. Jag ser dubbelt! Inte hela tiden utan i speciella situationer: När vi åker bil i halvmörker och mörker och när vi går på teater och opera. Upplysta föremål blir alltså dubblerade: jag ser två vägar, två ex av varje bil som kör framför oss eller möter, dubbla gatlyktor osv. På teatern och operan får jag sitta och blunda växelvis med ögonen för att kunna hänga med i vad som pågår om det är flera människor samtidigt på scenen, kopian hamnar ganska långt från originalet och det hela blir ganska rörigt. Jag har genomgått datortomografi av hjärnan och där fanns inget alarmerande så utredningen fortsätter. Än så länge ser jag inte dubbelt i trädgården som tur är.

Och som tur är finns det alltså väldigt många fina växter som jag ser även i skymningen.

Det här är ett försenat bidrag till Blommig Fredag på temat "Därför älskar jag..." Fler bidrag hittar du här

Veckans Vilda Växt: Rölleka, Achillea millefolium

$
0
0
Häng med ungefär femtio tusen år bakåt i tiden! Vi är i det som nu kallas Asturien i norra Spanien och vid lägerelden utanför en grotta stöter vi på ett gäng neandertalare. De har just ätit kvällsmat, troligen kokta rötter och blad. Nu tuggar några av dem på röllekarötter för att motverka tandvärk. Barnen gnider sig med röllekablad för att lindra kliande myggbett och gamla farmor dricker avkok på rölleka för att få ordning på magen. En storebror försöker få i en febrig knatting lite kamomillte.

Så drar min fantasi igång när jag tar del av forskningsrapporter från Cueva del Sidron. Arkeologer hittade på nittiotalet välbevarade lämningar av en grupp neandertalare och har analyserat innehållet i plack på tänderna från fem individer. Där fanns bland annat spår av rölleka och kamomill. En av forskarna, Karen Hardy, menar att neandertalarna måste ha haft goda kunskaper om läkeväxter för att vilja äta så pass bittersmakande örter som rölleka och kamomill.

Och nu ska jag försöka intressera er att göra som neandertalarna, samla och använda rölleka, en av våra mest mångsidiga och potenta läkeväxter.

Rölleka, Achillea millefolium, innehåller antiseptiska, adstringerande, antiinflammatoriska och (enligt obekräftade uppgifter) antibiotiska ämnen. Hela örten kan användas. Den växer i hela Sverige utom på kalfjället och finns i stora delar av Europa och Asien. Till andra världsdelar har den förts av emigranter som såg till att ta med sig sina värdefullaste läkeväxter.

Just nu dyker de upp överallt, röllekans illgröna fiskbensblad.
Bästa klådstillaren, alltid inom räckhåll. När barnbarnen bränner sig på nässlor eller blir myggbitna letar vi snabbt reda på några röllekablad, krossar dem mellan finrarna och gnuggar in saften på det onda stället. Simsalabim, säger barnbarnen och de är inte lättlurade. Fungerar även på klentrogna vuxna.

Rölleka är en väldokumenterad läkeört, använd främst för behandling av sår. Så här skriver Linné: "Färska örten, sönderstött mellan stenar, lägg av allmogen på sår, som därigenom snabbt blir läkta." (Svenska floran 1755) De gamla dialektala namnen vittnar också om röllekans kraft: sårläka, läkeblomma, soldatört, timmermansblomma.

Eftersom man lätt får små sår här och var när man jobbar i trädgården har jag alltid ett färskt avkok i kylen, Kokar upp 1 dl vatten, lägger i en stor näve finhackad blad och låter småsjuda någon minut och sedan svalna. När olyckan är framme dränker jag en kompress med avkoket och plåstrar om såret. Håller sig ett par dygn i kylskåp.

Man kan göra en fantastisk sårsalva med rölleka som legat i kallpressad olivolja i en månad. Sila ifrån, värm oljan i vattenbad tillsammans med bivax. Till 300 g olja tar jag 90 g bivax.  När vaxet har smält tar jag bort bunken från vattenbadet och rör och rör och rör till det börjar likna salva. Fyller i bruna glasburkar, förvarar i kylen.

Ett ångbad med avkok på rölleka får tilltäppta bihålor att öppnas.

Rölleka är bra om du har tandköttsinflammation eller blödande tandkött. Skölj med avkok eller tugga på en rengjord rotbit.

Örtkunniga engelsmän rekommenderar rölleka (yarrow) som fullgod ersättning för echinacea. Ur min engelska örtabok: "Yarrow is a useful remedy for a feverish cold, especially if taken as soon as the symptoms appear. Taken in the form of a tea, yarrow increases perspiration, helping to bring down a fever." Till detta te häller man 1 dl kokande vatten över 1 msk hackad rölleka (färsk eller torkad). Låt dra i 10 minuter. Sila och drick med lite honung.

Varning! Eftersom rölleka innehåller starkt sammandragande ämnen ska den inte ges till gravida.

För husdjur

Ur Hästägarens örtabok: Rölleka finns ofta på gamla betesmarker och hästarna äter den gärna, liksom nötkreatur. Den är bra vid urinvägsbesvär som blåskatarr och används ofta vid feber./.../Röllekans kärlvidgande  egenskaper underlättar blodförsörjning till de perifera blodkärlen, vilket gör växten mycket användbar vi t.ex. strålbenshälta.

Torkad rölleka i vinterfodret är en självklarhet. 25 gram torkad ört per dag blandas i fodret.

Givetvis kan man behandla sår både på hästar och hundar med avkok på rölleka-

Våra höns säger nej tack när jag försöker bjuda dem på färska röllekablad men eftersom rölleka fungerar avskräckande på ohyra kommer jag att blanda in torkad ört i golvhöet och redena i vinter.

För trädgård

Rölleka innehåller ovanligt mycket kalium och även svavel och selen, vilket gör den till en ovärderlig kompostväxt. Jag samlar ihop all rölleka jag kan avvara, hela växtstånd eller ovanjordiska växtdelar och låter dem jäsa i vatten några veckor intan jag blandar in dem i komposten för en extra skjuts  En brunnen kompost med mycket rölleka kan tillsammans med lite komposterad hönsgödel och lite vedaska användas som PK-gödsel på hösten.

Mina biodynamiska odlarkompisar blandar röllekaextrakt i sina komposter och samordnar gärna grönsaker och kryddväxter med rölleka för bättre smak. Den odlade röllekan finns i många färgställningar vilken framgår av bilden nedan.


Så, odla gärna rölleka och framför allt, samla den vilda örten i stora mängder! Häng upp och torka på mörkt och varmt ställe. Förvara torrt och mörkt.


Läget

$
0
0
Här längtar vi efter regn. Inte många droppar på fem veckor nu. Hinner nästan inte göra annat än vattna vattna vattna. Lerjorden nere i dalen där vi har köksträdgården gör att den klarar sig bra än så länge. Värre är det med rabatterna runt huset. Magnoliakullen har fått rotvattning flera dagar i sträck. Sist att blomma där är favoriten 'Susan' med sina stora fladdriga kronblad som slår ut allteftersom under lång tid.

Rhododendron och azaleor blommar som bäst, flera veckor tidigare än normalt och kräver mängder av vatten.


Tulpanerna kom och poff så var det över.


Först ut av pionerna i år är ovanligt nog 'Rockii'. Här har blomman fått besök av något som ser ut som en guldbagge – jag såg den förstås inte när jag fotograferade...


Mellan turerna med slangar och kannor har jag kämpat med att få ut alla tomater från lilla växthuset. Här står årets gäng på nua underlaget. Det är 'Black sweet cherry' och barnbarnens favorit 'Romelo'.


Resten av tomaterna står i stora växthuset. Vinrankan som klänger i taket är vildsint som vanligt. Men vad är det som skymtar längst till vänster?


Jo, en jättestor rosplanta! För några år sedan fick jag den av dottern som inte tyckte att den platsade på hennes altan. Då var den i stort sett en liten pinne med några blad och en etikett: Peace.


Nu producerar den superrosor supertidigt! Har redan gett bort ett gäng till goa hönsgrannarna och i övermorgon ska dottern få en stor bukett på sin födelsedag.


För någon vecka sedan var barnbarnet Alba här över helgen och hjälpte mig att få ut en massa  blomplantor från växthuset. Här har hon planterat blomstertobak och vitmåra i en bergsskreva ovanför blivande surjordsrabatten bakom orangeriet.


Hon tog också den här bilden av orangeriet nerifrån dalen.


Vi har börjat använda orangeriet som vårt extra vardagsrum, möblerat och fixat, men väntar  med målning och rappning av murar tills allt torkat upp. Tjuvstart med andra ord. I nästa inlägg visar jag hur vi inrättat vårt provisorium.

Proviso-R(i)UM

$
0
0
Här kommer utlovad rapport från orangeriet i nuvarande, mycket provisoriska, skick.

Inga invändiga ytor är färdigbehandlade. Tänk vitt tak, vitkalkade murar, tegelgolv. Vi har alltså ändå möblerat med en del av det som stått och väntat i snickarbod och andra utrymmen.


Här vid det mer än tvåhundraåriga slagbordet intar vi numera alla måltider utom frukost.


Än så länge gapar många lerkrukor tomma men givetvis ska vi ha fler växter än våra gamla hibiskusar här, citronträd och fikon står på min önskelista.


Keramikfrisen som Johan och yngste sonen gjorde i samband med den märkliga kärnkraftsomröstningen för evigheter sedan kommer att hitta sin plats när väggarna är färdigbehandlade.

Ser nu när jag tittar på bilderna att förfärligt många av möblerna är av furu, omålade eller avlutade. Too much, helt enkelt. Kommer nog att måla skänken ljusgrå vad det lider.

Diska diska diska...

När jag inte har vattnat vattnat vattnat den sista tiden, har jag äntligen lyckats få ut alla frösådda plantor från växthuset. Bara att plantera 200 purjolökar tog en dag av mitt liv. Jag förstår om det låter snurrigt med 200 purjolökar men dels använder vi mycket själva i grytor, fisksoppa, wok, dels har vi två barn och sex barnbarn som verkligen gillar purjo. Det händer att flera av barnbarnen önskar potatis- och purjosoppa till födelsedagsmiddag!


Johan sitter mest vid datorn och skriver, just nu en rapport från ett stort forskningsuppdrag han genomfört under våren.

Och idag i gryningen började det faktiskt stänka lite vatten även på Fagerdala! Hittills bara ca 7 mm  men tillräckligt för att det ska bli sådär härligt fuktigt och disigt i luften. Som synes har dalen klarat den långvariga skriktorkan ganska bra. Värre är det med området uppe kring torpet. Där är gräsmattan halmgul, kaprifolen halvdöd, blåbärskarten bortskrumpnade. Jag visar ingen bild på eländet. Vissa saker lär man sig att blunda för när man har en jätteträdgård...


Hjälp med identifiering

$
0
0
Min granne Jeanette vill gärna ha hjälp med att hitta namnet på den här sötnosen:

Blommorna är ca 1 cm i diameter, 


och så här ser bladrosetterna ut.


Himlen var dramatisk i kväll, den och vädergubbarna lovar regn frampå småtimmarna, jag och trädgården  säger ja tack!

Midsommarträdgården klär sig i violett

$
0
0
Vart man än tittar i trädgården just nu ser man nyanser av violett


Stäppsalvian blommar för fullt


medan rhododendron håller på att ge upp


Lyckad frösådd för många år sedan, frösådda plantor dyker upp lite varstans men jag har tyvärr glömt namnet...


Nävarna slår ut


och de självsådda penséerna tuffar på även i år.


Även gräsmattan (läs örtamattan) är violett just nu. Det är brunörten, Prunella vulgaris, som tagit över scenen.

Eftersom brunört är en gammal läkeväxt får den bli Veckans Vilda Växt. Den är mycket vanlig i hela Sverige upp till mellersta Norrland. Innehåller garvsyra, bitterämnen, eterisk olja och en glucosid, aucubin, som också finns i groblad. En infusion lär vara bra mot diarré och te på unga skott och blad kan göra nytta som gurgelvatten vid infektioner i mun och hals.

Ösregn och bönproblem

$
0
0
Det småstrilar när jag går ner till växthuset för att så bönor för tredje gången i år. Är det bara jag som år efter år har problem med att få bönor att gro? Oavsett vilken sort eller fröfirma jag väljer, oavsett om jag blötlägger eller inte - de attans bönorna gror inte.


Plötsligt börjar regnet ösa — nej, det vräker ner. Blir genomblöt på den korta promenaden upp till torpet.


Åsnestigen mellan vägen och huset har förvandlats till en bäck. 30 mm idag! Välkommet.



Tack ljuvliga Juni

$
0
0
...för dina magiska morgnar, för de ljusa nätterna, för din fräscha grönska, för alla fantastiska blommor, för smultronen och blåbären och kantarellerna...









Och välkommen Juli, rosornas månad! Våra trettiotre plantor står alla i beredskap att blomma som aldrig förr!


Hängig höna botad med älgörtste

$
0
0
För en tid sedan upptäckte jag en morgon att en av våra hönor, Linnea, mådde dåligt. Hon satte sig i ett hörn av hönsgården, uppburrad och med hängande huvud och en ögat var igenklistrat. Grannen och "medmatten" Jeanette och jag hjälptes åt att inspektera henne. Lite mysko andning också och märkbart svullna ögonlock vid det rinnande ögat. Jag började med att göra en koksaltlösning (man kokar upp 1 dl vatten och 1 kryddmått salt och låter svalna) att badda ögat med. Det gick bra, fick bort kletet och Linnea satt alldeles stilla i Jeanettes famn. När vi släppte ner henne satt hon åter stilla och såg hängig ut. Dags att fundera ut nästa åtgärd.

Jag erinrade mig att jag snappat upp någonstans på en hönshemsida att man kan pröva att ge förkylda höns en lite bit av en alvedon. Gick in och letade och hittade sidan där dosen var 1/8 av en normal alvedon, inbäddad i en bit ost. Samtidigt hittade jag inlägg där man varnade för acetylsalicylsyra till djur, bl.a. höns, eftersom den kan skada levern. Så synd att inte älgörten slagit ut än, tänkt jag, det innehåller salicylsyra utan komponenten "acetyl" och är betydligt snällare mot kroppens organ.

Då erinrade jag mig att jag i frysen fortfarande hade kvar en påse med några kuber koncentrerat te av älgörtsblommor sedan i fjol. Praktiskt att ha till hands om något barnbarn skulle få feber. Nu blev det Linnea som fick lite utspätt älgörtste ett par gånger om dagen. Fyllde en liten pipettliknande "spruta" med te och så upp med lilla näbben och in med te. Inga större protester. Hon blev snabbt piggare. Efter två dagar var hon som vanligt igen.




Ögat baddade jag med svagt kamomillte under några dagar, "rinnet" försvann och så småningom svullnaden även om det tog ganska lång tid.

Eftersom älgörtstiden nalkades började jag läsa på om Filipendula ulmaria som växten heter på latin för att uppdatera mina kunskaper och presentera ett inlägg om älgört i min serie Veckans Vilda Växt. Jag läser fortfarande när inte trädgården skriker på akutåtgärder och det gör den hela tiden i torkan och värmen... Det är knepigt som icke auktoriserad att få tillgång till vetenskapliga publikationer på nätet, men mina efterforskningar går framåt. Hade jag när Linnea insjuknade vetat det jag tror mig veta idag så hade jag fortsatt att ge henne älgörtste tills ögonsvullnaden försvunnit, men varför berättar jag om i ett kommande inlägg. I väntan på det kan du skynda dig ut och samla älgörtsblommor samt läsa mina tidigare inlägg i ämnet genom att klicka på Älgört under Etiketter i högerspalten.




Gotlandsvecka = lekstugebygge

$
0
0
Minsta barnbarnet fyllde sju år i maj och på önskelistan hon skickade till oss stod bara "Att farfar bygger en lekstuga". Förra veckan åkte vi till Gotland och farfar byggde lekstuga. Den skulle vara liten och mysig och se lite gammal ut. Och den skulle stå ihop med trädgårdsförrådet, före detta torrdasset.
Här är själva stommen rest. Takåsen är medvetet lite sned och vind och ramen till främre väggen likaså.

Tolvåringen arbetade hela byggtiden sida vid sida med farfar och klarade de flesta moment galant.


Här ser man huset från köksträdgården. Fönster, dörrar och tak är återvunnet material.






Nästan klar! Det är vår sista dag och resten, lite panel och målningpå väggarna får sjuåringen fixa med hjälp av storasystrarna.

Här hemma har grannarna skött om vattning av växthus mm så allt var perfekt - men att så mycket hinner växa och bli skördeklart (tomater, vinbär, hallon, smultron, bigarråer, sockerärtor, spenat, rödbetor (gallra!) mangold, vitlök m.m.) på en ynka vecka! När jag får näsan ovanför vattenytan igen ska jag göra ett inlägg om gotlandfamiljens ankor, gutefår, stockrosor,,,

Myskankor, äkta gutefår och stockrosor, stockrosor

$
0
0
Familjen på Gotland har nitton myskankor, elva gutefår och mängder av stockrosor.

Myskankorna bor i ladugården och får gå fritt ute om dagarna trots att det är gott om räv och havsörn i trakten. En eller annan anka/älling stryker tyvärr med.

De börjar dagen med att sola och bada i baljorna på lagårdsbacken.


Sedan tar de gärna en sväng till fruktträdgården nu när vinbär och krusbär är mogna.  Jag rensade kirskål under bärbuskarna och plötsligt var jag omgiven av ankor.


Ibland  går de vidare till köksträdgården och letar sniglar men när vi var där traskade de alltid till dammen i den så kallade Parken mellan gården och landsvägen. Jag ska försöka få hjälp att lägga in en videosnutt där jag skuggar dem under promenaden, det vill sig inte när jag försöker. Nu får ni nöja er med bilden på en öde damm. Här stannar de till sen eftermiddag då de vaggar tillbaka till lagårdsbacken och när det börjar skymma går de in och boar sig i halmen.


En dag följde jag med Alba ner till fårhagen på stranddelen deras ägor. Hon visslade en stund och så småningom kunde jag se en liten skymt av några av gutefåren, en ursprunglig lantras. Dessa får härstammar från den flock som levde förvildade på Gotska Sandön när man beslutade att försöka rädda och bevara dem.

Det är bara ledartackan och en tacka till som är riktigt tama. Ledartackan har fått namnet Ester-Blenda och hon gosar gärna med barnen. Mig tittade hon misstänksamt på - eller var det på Tim vid min sida?


Efter några dagar på gården upptäckte jag att hälften av alla bilder jag tagit var på stockrosor. Familjen har samlat frön var de kommit åt och bara strött ut runt husen. Sååå fint, eller hur?





Ovälkomna gäster - och välkomna

$
0
0
Härom morgonen möttes jag av den här synen i köksträdgården:

Min fina rödnerviga mangold avgnagd ner till fotknölarna! Inget annat i hela trädgården var stulet vad jag kunde se och högst på listan över misstänkta gärningsmän hamnade Haren som brukar komma på besök ibland. Nåja, mangold brukar ta sig efter ganska hårdhänt skörd tänkte vi. Det kunde varit värre.


Det blev värre. Nästa morgon var mina nygallrade och otroligt fina rödbetor avbetade. Potatisblast, sockerärter och violer(!) hade man också smakat på. Nu var det ingen tvekan. Rådjur.
Johan inspekterade inhägnaden och fann att stängslet bakom några stora granar bortom kökslandet hade lossnat lite från en stolpe och tryckts in. Lagom för ett rådjur att passera och festa loss.


Märkligt nog hade alla våra rosor skonats både de nära köksträdgården

 och de uppe vid torpet.

Nu är hålet i stängslet lagat och vi hoppas slippa fler fyrbenta besök men tar gärna emot tvåbenta sådana. Igår kom Mariana och Börje med bloggen M/S DESIGN. I fjol inför färdigställandet av hönshus och hönsgård besökte vi deras fantastiska hus, trädgård och hönsgård och lärde oss massor. Nu blev det äntligen av att de återgäldade besöket och inspekterade vår skapelse. Vår hönsgård fick godkänt 


och det verkade som om Mariana tyckte att vår idé med tidningar i stället för strö under sittpinnarna var tilltalande. Lättstädat och odammigt är det i alla fall.


Givetvis visade vi också Orangeriet som just nu är tömt på det mesta av sitt innehåll eftersom Johan målar innertaket.


Börje som är sotarmästare gav oss goda råd  när det gäller placering och val av kamin som ska stå vid murstocken till höger i bild. Tack Börje!


För övrigt är det alldeles för varmt om dagarna för att jag ska får något gjort mellan elva och sex, och sedan kommer myggen. Alltså går jag upp vid femtiden och jobbar tills jag dånar. Vattnar, rensar, städar hos hönsen (min vecka) och skördar. Idag tog jag upp de sista av årets vitlökar som blivit superduper!


PS
Den här spektakulära besökaren kryper just nu omkring och mumsar på ett ogräs i grannens trädgård. 


Den är drygt 6 cm lång och heter Blågrått nattfly, Cucullia lactucae. Så här ser den ut när den blir "färdig":


Så länge som den käkar ogräs får den sortera in under kategorin Välkomna Besökare.


Arbete pågår

$
0
0
Johan är klar med målning av innertaket och förbereder som bäst för linoljemålning av vissa väggpartier.


Utanför i stora ekens skugga väntar våra hibiskusar, bastanta träd som har hängt med i över trettio år.


Här och var i köksträdgården väntar frösådda plantor på att få bo i blivande rabatten runt orangeriet.
Vita riddarsporrar


Tvåhundra stäppsalviaplantor som blommat sedan mitten av juni




Ska kombinera stäppsalvia med fjädergräs och miscantus, det senare är lite svårt att få till men jag gör ett nytt försök snart. Fjädergräset stortrivs där jag egentligen skulle ha satt kålplantor...


När jag inte vattnar, vattnar, vattnar, skördar jag, bland annat ringblommor dagligen. Lägger kronbladen på tork och sedan får de dra i olja i ett soligt fönster några veckor. Salvan gör jag någon kulen höstdag när jag skördat vaxkakor som bina byggt. Recept finns under Ringblomma i högerspalten.


Det är gott om bär i år, inte bara vilda utan även de vi odlar. På en liten krusbärsbuske plockade jag nästan tre kilo bär igår.

Gör krusbärsmarmelad med stark chili av alltihop, favorittillbehör till krämiga dessertostar typ Rubiola och populär även i bekanskapskretsen.

Och nej, jag putsar inte krusbären, sköljer bara och tar bort blad och skräp. Ser ingen skillnad mot när bären snoppats. Mixar bären innan jag kokar dem med lika delar ljust muskovadosocker och strösocker i proportionerna ett kilo bär till drygt ett halv kilo socker, en pressad citron och en rejäl näve hackad röd chili, fjolårets Alban från frysen blev det igår.

Svartfläcksjuka, mjöldagg - favorit i repris

$
0
0
Får en del frågor om aktuella trädgårdsproblem som svartfläcksjuka på rosor och mjöldagg som härjar just nu på lite av varje. Därför publicerar jag mina recept i repris:

Mot svartfläcksjuka

1 msk äppelvinäger
2 tsk galltvål (finns bland fläckborttagningsmedel i välsorterade affärer, suveränt även mot svåra fläckar på tyg och mattor!)
1 l vatten

Blanda, skaka om och använd direkt vid minsta tecken på svartfläcksjuka. Vid sen upptäckt måste man klippa bort alla angripna kvistar men mina rosor har kommit tillbaka fint nästa säsong men inte sjukan så behandlingen har fungerat bra hittills.

Mot mjöldagg

2 tsk bikarbonat
2 tsk gul såpa
1 l vatten

Vispa ner bikarbonat i fingervarmt vatten. Rör försiktigt ner såpan. Spraya. Kan förvaras svalt i upp till två veckor.

Förutom dessa "akutkurer" brukar jag stärka rosor, fruktträd, bärbuskar mm genom att vattna med åkerfräkenavkok tidig vår och gärna flera gånger per säsong. Hur jag gör åkerfräkenavkok kan du läsa här.

Jag drömde om ett "bonnaorangeri"...

$
0
0
skiss från mars 2015
ett enkelt skjul att ha stora växter och någon sittplats i.

verklighet ett år senare

Det blev ett – fantastiskt lyxhus! Frågan är vad vi ska kalla det egentligen. Det är så mycket mer än ett orangeri även om det ska bli några stora citrusträd förutom våra jättehibiskusar. Det blir ett rum för umgänge där slagbordet kan dukas för 12 personer,  det blir ett rum för avkoppling med kamin och skön fåtölj, det blir ett rum där Johan ska sitta och skriva och spela sina gamla jazzskivor på retrogrammofon som kan köra 33-varvare. Så vad ska vi kalla det? Ateljé, kanske? Eller Studion? Men Orangeriet är väl så inarbetat vid det här laget så namnet lär nog hänga kvar.

Arbetet avancerar. Johan strök baksidan igår. Men vad är det han har i ansiktet?


En äkta gasmask! Tjärvitriolen luktar så starkt av balsamterpenin att man blir snurrig i huvudet!

Jag är fortfarande lite sur på mig själv att jag inte stred för rödfärg som på våra övriga byggnader på tomten men nu är det för sent att ändra så jag försöker vänja mig.


När man går nära ser det inte fullt så murrigt ut, det kanske blir bra så småningom...

Idag målar Johan andra omgången linoljefärg inne kring fönstren. Luktar betydligt snällare och väldigt fint blir det.



Operaresa!

$
0
0
I går morse gav vi oss av på sommarens hittills enda utflykt tillsammans med två av barnbarnen. Färden gick till Bergslagen och Opera på Skäret som ligger i Kopparberg.


De ger just nu Wagners Den flygande holländaren med fantastiska sopranen Elisabeth Teige i huvudrollen. Även de manliga sångarna, kören och orkestern var mycket bra.


En enorm gammal torklada för virke har med små ingrepp omvandlats till operalokal med förvånansvärd bra akustik. Föreställningen pågår i tre veckor till, rekommenderas!


Föreställningen slutar ganska sent så vi övernattade på Grythyttans gästgiveri, rekommenderar ett besök även där!



När vi gav oss iväg efter frukost trodde vi att vi skulle hinna göra en avstickare till Skokloster och lunch där på vägen tillbaka till Stockholm, men vi insåg så småningom att töserna skulle riskera att missa färjan tillbaka till Gotland, så det fick bli en snabbfika i stan i stället.


Och då råkade vi hamna på Stockholms kanske finaste uteservering, Mälarpaviljongen vid Norr Mälarstrand. Både inredningen inne i den lilla paviljongen där vi satt och ute i och mellan de olika trädgårdsrummen var utvalda och arrangerade med säker känsla.  




Hemma möttes vi av en nybadad och fräsch trädgård! Enligt grannen kom det 40 mm igår, enligt vår regnmätare 31 mm. En riktig rotblöta fick vi i alla fall. Skördade första squashen idag

och kunde konstatera att rådjuret som tuggade i sig en hel del av blasten på mina rödbetor för några veckor inte hade gjort någon fatal skada. De hade växt till det dubbla på två dagar!


Annat som också växt fenomenalt stavas o-g-r-ä-s. Så nu vet ni vad jag gör de närmaste dagarna...

Färdigmålat!

$
0
0
Äntligen kan vi använda orangeriet igen. Väggar, tak och fönsteromfattningar är färdigmålade.

Återstår att lägga golvet som blir en blandning av gammalt tegel och gamla grånade brädor. Under betongen är det förberett för golvvärme. Kamin ska det också bli.




Idag har Johan suttit här och skrivit större delen av dagen. Mycket nöjd med arbetsmiljön!


Keramikfrisen har hittat hem.


Hibiskusarna har svarat på utevistelsen med att sätta otroligt mycket knopp.



Nej vi ska inte skaffa fåglar, den här buren har hängt med i många år och trivs bra här inne.


Trivs hos oss gör också barnbarnet Emmy som kom hit på sin lediga dag igår. Nu planerar de kusinträff här alla barnbarnen. Gissar att de kommer att vilja sova på madrasser i orangeriet allihop tillsammans, som på vinden innan vi möblerade den med två gästsängar så att madrasshavet inte rymdes...
Viewing all 263 articles
Browse latest View live