Quantcast
Channel: Fagerdala trädgård
Viewing all 263 articles
Browse latest View live

Livets färg

$
0
0
Finns det någon färg som har fler nyanser än grön? Inte i min trädgård i alla fall. För mig blir det allt viktigare att komponera trädgården med tanke på bladens färg och form. Det gäller
träd

buskar

rabatter

köksland

Allt! De vilda partierna är suveräna alldeles på egen hand.



Vårens skira grönhet som jag nästan vill sätta tänderna i
Sommarens mättade baston
Höstens mustiga rostighet
Jag älskar dem alltihopa!

Och all denna grönska tack vare klorofyll


denna magiska molekyl där en magnesiumjon spelar huvudrollen. Utan magnesium ingen klorofyll, utan klorofyll ingen fotosyntes, utan fotosyntes inget liv!

Livets färg är alltså Grön!


Äntligen på banan igen!

$
0
0
Har återigen råkat ut för datastrul i kvadrat! Plötsligt kunde jag inte komma in någonstans - varken på min bloggkonto eller på min mail och min gamla mail som är knutet till mitt googlekonto för bloggen har strulat i åratal. Inte heller gick det att kommentera anonymt på era bloggar. Och mitt i alltihop drabbades jag av influensan. Däckad!

Men nu är jag på benen. Och på banan igen efter timmar i telefonkö hos min teleoperatör för att få nytt lösenord. De skickade två - olika! Stön.

Nu vågar jag inte stänga av datorn innan jag hunnit surfa runt och kommenter hos alla underbara människor i min bloggosfär! Har massor att ta igen...

Trädgården anfaller!

$
0
0
Det drar en iskall nordan genom dalen idag. Inte läge för trädgårdsarbete precis. Vågar mig ut en sväng med kameran och hör hur det skriker från alla håll och kanter: Åtgärda! Fixa! Städa! Röj!

Gör något åt kirskålen här innan den kommer upp och tar över!

Ta bort eländet och gör en ny rabatt!

Ersätt de skruttiga små odlingslådorna med tre rejäla pallkragar!

Bort med bråten utanför orangeriet innan byggarna kommer tillbaka!
Jag ska inte trötta er med fler exempel men den finns ett tiotal hemska hörn till!

Finns det då inget jag är nöjd med? Jo, faktiskt: köksträdgården. Perfekt iordningställd redan i höstas, redo för årets odlingsexperiment, täckodling! Johan har beställt en eldriven gräsklippare med uppsamlingsfunktion åt mig så att jag ska kunna förse bäddarna med gräs- och lövklipp. 


Men än så länge får jag hålla mig inne. Vädergubbarna spår en hemsk påsk...

Först ut!

$
0
0
I år blev det irisarna vid söderväggen som slog ut först av lökväxterna! Snödroppar och snöklockor står fortfarande i knopp och krokusarna har knappt stuckit upp de små gröna näsorna än.

De här bilden tog jag vid tolvtiden idag medan jag städade lite i rabatterna.

Nu några timmar senare har vi den här utsikten från förstubron...

Nya rön om brännässla – Veckans Vilda Växt 1

$
0
0
Först ut i min serie Veckans Vilda Växt är brännässla, Urtica dioica.


Jag har tagit del av två avhandlingar som ställer mycket av det vi trodde om nässla på huvudet! 

Nyhet nr 1: 
Nitrat i maten ger skydd mot magsår! Joel Petersson (Uppsala universitet, Institutionen för medicinsk cellbiologi, 2008) visar att när vi äter nitratrik mat omvandlas nitratet till nitrit med hjälp av munhålans bakterier. När vi sedan sväljer nitritet kommer det i kontakt med sur magsaft och omvandlas då till det biologiskt aktiva ämnet kväveoxid. Peterssons avhandling visar att den kväveoxid som bildas i magen stimulerar slemhinnans skyddsmekanismer - magsäcken måste nämligen hela tiden skydda sig för att inte brytas ner tillsammans med maten. Två sådana viktiga försvarsmekanismer är dels att magsäcken ständigt förnyar det slemskikt som täcker slemhinnan, dels att den upprätthåller ett stabilt blodflöde i slemhinnan. Kväveoxiden vidgar blodkärlen i slemhinnan, vilket ökar blodflödet, och reglerar utsöndringen av det viktiga slemmet. Tillsammans leder detta alltså till en motståndskraftigare slemhinna. 

Nitrat i maten skyddar alltså rent allmänt mot magsår men uppsalaforskningen visar också att att det skyddar mot skador som kan uppstå om man äter ickesteroida antiinflammatoriska läkemedel, alltså många av de receptfria läkemedel som vi tar mot värk och feber (t.ex. Aspirin, Albyl, Dispril, Magnecyl, Treo, Bamyl, Voltaren, Diklofenac, Eeze, Ipren, Brufen, Ibumetin).

En viktig faktor i den här processen från nitrat till kväveoxid är alltså bakteriefloran i munhålan. Spädbarn har oftast inte utvecklat en tillräcklig bakterieflora, därför kvarstår rekommendationen att inte ge nitratrika grönsaker till små barn. Men om du vill hjälpa barnet att utveckla denna nyttiga bakterieflora ska du suga på babyn napp då och då. Det ger också ett ökat skydd mot allergier! 

Det har blivit populärt med bakteriedödande munsköljmedel. Idiotiskt, alltså. Jag har pratat med Joel Peterssons handledare som berättar att Uppsala universitet fick ta emot ilskna protester från tillverkare av sådana munsköljmedel när avhandlingen publicerades! Men faktum kvarstår: om du är rädd om din magslemhinna, skippa bakteriedödande munsköljmedel och käka nitratrika grönsaker varje dag! Detta gäller alltså även om du "bara"äter spenat, rödbetor, grönkål o.d. 

Nässla innehåller fler livsviktiga ämnen än nitrat. Fem gånger mer järn än spenat och faktiskt mer C-vitamin än svarta vinbär och apelsinjuice! Ut och plocka nässlor! Så här tidigt på våren räcker de nässelskott man hittar här i Mellansverige inte till nässelsoppa men lite te för vårtrötta kan man få ihop till på soliga ställen. En treveckors vårkur på nässelte är uppiggande, urindrivande, blodsockersänkande, förkylningsförebyggande. 



Till en stor kopp lägger jag 1/2 dl färska nässelskott i tygsilen, häller på kokande vatten och låter dra i 5-7 minuter. Två koppar om dagen. Ganska gott! De avsilade nässelskotten hamnar givetvis i trädgårdens nässelvattenhink om jag inte har en grönsakssoppa på gång. Man kan upprepa kuren efter ett uppehåll på 3-4 veckor.

Men var ska man plocka sina nässlor? Här kommer 

Nyhet nr 2: 
Du kan lugnt plocka dina nässelskott vid närmaste dynghög! De innehåller inte mer nitrat per viktenhet bladmassa än de skott du plockar på kvävefattigare ängsmark! Den här upptäckten är en sidoeffekt av ett forskningsprojekt vid Lunds universitet, Institutionen för växtfysiologi (1986). Rolf Petersons doktorsavhandling har fokus på effekten av nässelvatten som näring i grönsaksodling jämfört med "vanliga" näringslösningar. För det ändamålet samlades nässlor in vid olika tillfällen, vägdes och analyserade och då visade det sig att nässlor plockade vid samma tillfälle innehöll samma mängd av olika näringsämnen oavsett var de plockades. 


Däremot varierade näringsinnehållet beroende på årstid - på våren var det mera kväve, fosfor och kalium i alla nässelskott samma år och senare på säsongen minskade dessa näringsämnen medan kalcium, magnesium och svavel ökade. 

Det är alltså så att nässlan tar upp precis så mycket näring som den behöver för att tillverka varje kvadratcentimeter blad, varken mer eller mindre. Om jorden innehåller mycket kväve blir plantan större, men varje kvadratcentimeter blad som vi plockar innehåller inte mera kväve proportionellt. Så är det. Ganska logiskt egentligen. 

Petersons projekt visade att tomatplantor som vattnades med nässelvatten (1kg nässlor får jäsa i 10 l vatten under14 dagar och sedan spädas 1:10) ökade sin vikt med 20% jämfört med dem som gödslades med kommersiella näringspreparat med motsvarande innehåll av kväve, fosfor, kalium mm som växterna behöver. 20% - inte dåligt! Peterson rekommenderar att man för ännu bättre balans blandar detta nässelvatten med vallörtsvatten (1 kg vallört får jäsa i 15 l vatten under 4 veckor, späd 1:5, min blandning). Vallört innehåller mindre kväve men mer fosfor och kalium än nässla. 

Förutom att brännässla är den kanske nyttigaste grönsaken för oss människor är den alltså också ett supermedel i trädgården. Däremot visar forskning att nässelvatten inte fungerar som spray mot ohyra (Mertz, Nehlin m.fl.) Får du besök av bladlöss, vita flygare och andra sugande monster rekommenderar jag i stället mitt superdupermedel med bl.a. chili och vitlök. 

Nästa måndag publicerar jag del två av min artikel om brännässla. Då handlar det om nässla för kroppsvård och nässla för hundar, hästar, höns och bin!

PS Anja påminner mig om mitt gamla knep att lägga en kvist nässla i botten på planteringsgropen  när jag sätter ut mina tomatplantor i växthuset och när jag planterar den förgrodda sättpotatisen. Hos mig ger det friska och motståndskraftiga plantor, jag vet inte varför men jag vågar inte låta bli! Fick tipset av en biodynamiker.

Bina flyger – men vart?

$
0
0
När temperaturen kryper upp över 11-12 grader flyger våra bin. Fullt surr kring kuporna. Det brukar vara pollen de är ute efter så här års. Men när jag går runt bland vårblommorna ser jag väldigt få bin.

Inte hos de nyutslagna blåsipporna

Inte hos irisarna som fortfarande blommar

Inte här

Inte här

Inte hos snöklockorna från gården på Gotland

Några stycken hittar till de pålitliga pollenleveratörerna krokusarna

Men de allra flesta vimlar egendomligt nog kring - kaffesumpen i komposten! Vad i hela friden hittar de här?  Googlar förgäves efter ledtrådar. Någon som vet?

PS   Från Bisurr och även från en medlem i vår biodlarförening har vi fått förslaget att bina är ute efter mineraler i kaffesumpen! När jag forskar lite mer visar det sig att kaffesump liksom pollen innehåller en del för bina livsviktiga ämnen: kalium, kalcium, fosfor och även linolsyra, en essentiell fettsyra. 
Mysteriet är löst! Tack!

Storstädning!

$
0
0
Högen med byggavfall hade irriterat oss länge. Nu var det dags!


Släpet blev ganska fullt

och området framför orangeriet är redo för markberedning och rabattanläggning. Ett hästjobb, jag vet, men det är så vi pensionärer håller oss i form!


Ett annat irritationsmoment har varit algpåväxten på kanalplasten på växthustaken.

Johan gick loss med ogräsättika och nu glänser taken.

Själv har jag tvättat glasväggarna i båda växthusen. Och här ska jag för en gångs skull göra reklam!


Den här fönstertvättaren gör jobbet mycket lättare. Glöm tidningspapper och efterpolering – ett svep över den våta ytan och fönstret blir skinande rent!


Här i västhusen använder jag inte den medföljande mojängen för påsprutning och utstrykning av putsmedlet eftersom fönstren här kräver tuffare tag, gnuggar med kökssvamp i stället.

Det stora bekymret i våra växthus (Classicum Serralux) är den idiotiska konstruktionen nertill. Där samlas en hel del skräp som är supersvårt att få bort eftersom en aluminiumlist löper en bit innanför glaset och utrymmet är för smalt för alla tillgängliga munstycken till grovdammsugaren! Den som har konstruerat det här har aldrig behövt städa ett levande växthus!!!

Meddelande till Anjas följare!

$
0
0
På grund av vägarbeten har Anja med Anjas Hill blivit avskuren från yttervärlden. Hela området där hon bor har varken telefoni eller internet och det kan ta fem dagar innan problemet åtgärdas. Hennes mobil har till på köpet fått spader och måste sitta i laddning hela tiden. Anja hälsar dock att vädret är fantastiskt med sol och 16 grader!

Brännässla del 2 – för hår och hud

$
0
0
Eftersom våren står och stampar och inga andra arter på min lista över Veckans Vild Växt är i antågande här i Stockholms skärgård får det bli ytterligare två inlägg om den fantastiska brännässlan, Urtica dioica. Nästa vecka om nässla för våra husdjur, idag om nässla för hår och hud.

Hår

Avkok på nässla är ett urgammalt hårrengöringsmedel. Det anses motverka håravfall, minska mjällbildning, stimulera hårbottnen och göra håret glansigt. Jag har tyvärr inte hittat några forskningsbelägg för dessa påståenden men rekommenderar ändå att du testar följande som sista sköljvatten under några veckor:

Koka upp 4 msk torkade nässlor (eller några dl färska) i  5 dl vatten.
Låt koka i 10-15 minuter.
Låt svalna och sila sedan ifrån nässlorna.
När det är dags att efterskölja håret tillsätt 1 msk äppelvinäger och en skvätt hett vatten så att temperaturen blir behaglig.
Häll lite av avkoket över håret och massera försiktigt in i hårbotten, låt sitta en kvart och skölj sedan med resten av avkoket.


HUD

Ansiktsmask för alla hudtyper

1 msk torkad finfördelad nässla
1 msk majsmjöl
1 msk grädde eller yoghurt
1 msk starkt nässelte
1 tsk honung

Blanda till en smed och kladda på i ansiktet men inte närmast ögonen. Låt sitta i 20 minuter. Skölj.

Nässelolja
Bra för alla hudtyper, lär vara bra mot eksem, kan användas som bas i nässelsalva

1 dl torkad nässla
100 ml olivolja

Sjud nässlorna i oljan ca 1 timme, se upp så det inte kokar, bara sjuder.
Låt svalna och häll över i en glasburk  med lock som får stå ljust under 10 dagar. Sila ifrån nässlorna och förvara mörkt och svalt.

Nässelsalva
Samma effekter som nässelolja men lättare att ta med och att applicera

Smält 66 gram bivax, helst ekologiskt, i en rostfri bunke som du ställer i vattenbad.
När vaxet har smält häller du i 3 dl olivolja lite i taget under omrörning.
Ta bunken ur vattenbadet och rör och rör.
När det hela fått bra konsistens fyller du burkar (jag använder helst bruna) med salvan. Förvaras bäst i kylen men håller ett halvår i rumsvärme.

TILL SIST EN SUPERSOPPA!
När jag skrev förra inlägget skippade jag recept på nässelsoppa, det vimlar ju av sådana på nätet och i  kokböcker värda namnet. Men så har jag hittat ett alldeles speciellt recept som jag vill dela med mig: Nässelsoppan som serverades på Nobelmiddagen 1991! Där fick de vaktelägg i soppan men det går lika bra med vanliga ägg, helst eko förstås! Det här är en något modifierad variant av nobelsoppan:

Till 4-5 pers

3/4 dl finhackad gul lök
en klick smör
1 msk vetemjöl (jag tar glutenfritt mjöl)
6 dl grönsaksbuljong (Renee Voltairs är min favorit)
2 liter sköljda späda nässelskott
1 kryddmått torkad hackad fänkål
1 tsk hackad körvel
1 kryddmått finmalen vitpeppar
1 msk finskuren gräslök
2 dl vispgrädde
ev lite salt (smaka först)

Blanchera nässlorna snabbt i kokande saltat vatten.
Häll av vattnet och spola nässlorna med kallt vatten.
Kör dem i matberedaretill en puré eller hacka fint.
Smält smöret och fräs löken så att den blir genomskinlig men utan att den tar färg.
Pudra över mjölet.
Rör om och höj värmen.
Späd med grönsaksbuljongen under omrörning.
Låt det hela koka upp och sedan sjuda några minuter.
'Lägg i nässlorna.
Krydda med fänkål, körvel och vitpeppar.
Häll i grädden och låt soppan koka upp.
Tillsätt gräslöken.
Servera soppan varm med hårdkokta äggklyftor.




Förändring?

$
0
0
För tre veckor sedan visade jag den här bilden som exempel på vad som måste åtgärdas i trädgården.
Det är ett område intill frukostplatsen som är invaderat av kirskål. 

Nu har jag påbörjat arbetet, täckt med tidningar och lagt på grovkompost. Ingen drastisk förändring för ögat men jag hoppas att kirskålen uppfattar signalen. På norska heter kirskål skvallerkål har jag just lärt mig, härligt ord helt i klass med norskans klapperslange för skallerorm!

Återkommer med rapporter om hur det går med skvallerkålen!

Kring nya orangeriet ska vi anlägga en kämpestor rabatt. Så här såg en bit av området ut för några veckor sedan:


Även här är arbetet bara påbörjat och även här använder jag samma teknik som för odlingslimpor: i botten tidningar och lite ris, sedan grovkompost, sedan halvbrunnen hästgödsel blandad med finkompost och överst jord.


En liten förändring kan anas men detta är ett sisyfosarbete, som synes är området gigantiskt och jag misstänker att det kommer att dröja till början av juni innan jag kan plantera i rabatten...


Tuffaste tulpanerna!

$
0
0
För några år sedan köpte jag en påse otroligt billiga helt anonyma tulpanlökar. Placerade dem tillfälligt i utkanten av kökslandet


där de naturligtvis blev kvar och mer än fördubblades i antal för varje år som gick.


Härligt när de blommar, skräpigt länge efteråt, de fick så småningom sällskap av jordärtskockor som brukar dölja skräpet ganska effektivt. Men så i höstas bestämde jag mig för att gräva upp både tulpaner och skockor. Behöver sängen till växelbruket med köksväxter. Skockorna har fått ett nytt mindre framträdande ställe att ber ut sig på och tulpanlökarna har hamnat lite varstans

till exempel här bredvid dagliljan framför drivbänk med vitlök i år. Några finns i en liten rabatt i hönsgården, några i en stor hink i växthuset,

 
 men de allra flesta, ca 800, hamnade här intill jordkällaren hos barnbarnens jätteblåbär.

Det visar sig förstås att jag missat ett stort antal lökar som nu skickar upp sina gröna öron där jag snart ska sätta potatis! Har antagligen missat ett gäng skockor också. Suck!

Brännässla del 3 – för hästar, hundar, höns och bin

$
0
0
För tredje inlägget i serien Veckans Vilda Växt har jag återigen valt brännässla, Urtica dioica! Den här gången handlar det om hur vi kan använda nässla för att stärka våra husdjur.
Så här ser  ytskiktet på ett nässelblad ut i extrem förstoring. Anledningen till att både vi och djuren inte gärna kommer i närkontakt med färska blad framgår tydligt. I brännhårets bas sitter en giftkörtel och från den går ett tunt rör uppbyggt huvudsakligen av kisel. Spetsen på röret är lite krökt och avslutas med en liten kula. När något vidrör kulan bryts den mycket lätt av och kröken på röret gör att brottytan blir sned och formar spetsen på en injektionsspruta redo att injicera giftet i levande vävnad!
Är inte naturen fantastisk!

När man torkar nässla förstörs brännhårens sprutmekanism och efter en tid bryts också giftet ner. Till djur använder vi alltid torkad nässla!

Barnbarnet Elvira med sitt gotlandsruss Vincent

HÄSTAR

Hästar äter av ovan utredda skäl inte färska nässlor.  Däremot äter många hästar gärna nässlorna om man slår av dem och låter dem ligga och torka. Det gör de rätt i: ämnen i nässlorna stimulerar cirkulationen vilket är särskilt viktigt om hästen drabbats av fång, reumatism eller artrit.

 Många hästägare blandar i torkade nässlor i fodret på våren, allmänt stärkande (precis som för människa) eftersom nässla innehåller järn och c-vitamin. 20-30 gram hackad torkad nässla är en lagom dagsdos till en häst. Men del hästar kan reagera allergiskt på nässla och få nässelfeber så om din häst är känslig  och får små bulor under huden måste du sluta med nässla. 
(Källa: Hilary Page Self, Hästägarens Örtabok, 1998)


Vår aussie Tim och några av våra skånska blommehöns

HUNDAR

Nässla är bra för hundar! För att stärka immunförsvaret rent allmänt ger man hunden torkad nässla som dagligt tillskott i maten, 1/2-1 tsk beroende på kroppsvikt. Viktigast under vinter och vår, från oktober till april.
(Källa: hundkonsultsonja.se m.fl.)


HÖNS

Nässla är bra för höns! Innehåller förutom kväve och kalcium vitaminer och mineraler som håller dem friska och pigga under vinterhalvåret. Och äggulan får en fantastisk gul färg av nässla!

Torka så mycket nässla du orkar samla och lite till. Det går bra även sent på säsongen. Bäst är att binda luftiga buketter och hänga upp på torrt och mörkt ställe. När buketterna är knastertorra kan man förvara dem i på torrt ställe, jag brukar ha dem i stora tygpåsar på vinden. Från senhösten och fram till maj serverar man buketterna en efter en, lättast genom att hänga upp dem i hönshuset så att de skyddas för fukt eller smula sönder den torkade örten och blanda i torrfodermataren.




BIN

Av en gammal erfaren biodynamiker har jag lärt mig att bina mår prima av en tillsats av örtte i sockerlösningen man ger dem som vinterfoder när man har knyckt det mesta av deras honung.
En viktig ingrediens i teet är nässla och därför kommer receptet här.

Ingredienser:
I ursprungsreceptet ingår: 
Avkok av nässla, åkerfräken, ekbark
Te av blommor från rölleka, maskros, kamomill, läkevänderot (valeriana)

Jag bedömer att man kan utesluta ekbark eftersom det huvudsakligen innehåller garvämnen som finns även i rölleka och att man kan ersätta läkevänderot med ljungblommor eftersom bådadera har huvudsakligen lugnande verkan. 
Kamomill kan vara svårt att hitta, har inte heller lyckats odla den så jag tar från en tepåse med kamomillblommor från affären.

Tillredning:
Torkad åkerfräken blötläggs i kallt vatten över natt, kokas upp och får koka ganska länge, helst en timme för att nyttigt kisel ska frigöras. Eftersom det bara behövs drygt 1 dl färdigt avkok och det är svårt att tillreda en så liten mängd (kokar torrt)  så passar jag på att ta undan till bina när jag ändå gör en större mängd avkok att höstbehandla trädgården med (främst fruktträd, bärbuskar, rosor, växthus). Hur man gör detta avkok beskriver jag här.

Torkad nässla läggs i kallt vatten, kokas hastigt upp och silas efter 10 min. Till 1 dl vatten tar jag 1 msk torkad ört.

Torkade söndersmulade blommor av rölleka, kamomill, maskros och läkevänderot eller ljung läggs i kallt vatten som får koka upp, dra i 15 minuter och sedan silas ifrån. Till 4 dl vatten tar jag 1 msk var av örterna.

Det blir totalt 6 dl avkok/te som jag tillsätter till 10 l sockerlösning, helst gör jag sockerlagen själv och ersätter en del av vattnet med örtteet.


Avslutar inläggen om nässlor med en nytagen bild från min nässelodling. Ja, jag är faktiskt så knäpp att jag odlar nässlor - i en gammal kompost i utkanten av köksträdgården! Om du har tagit del av mina tre Veckans-Vilda-Växt-inlägg om nässla förstår du säkert varför!

Det är något visst med de första

$
0
0
Visst är det något visst med de allra första vårblommorna! De som tar sig upp mot alla odds, färdiga och fulländade.

Blåsipporna har blommat i några veckor nu och igår slog vitsipporna ut.

Vitsippan är den ört som är rikligast förekommande av alla fanerogamer här i vår dal, men trots det plockar jag sällan in, njuter desto mer av de vita mattorna som kommer att täcka de vilda delarna av trädgården om någon vecka.


Krokusarna har också blommat länge nu till rumsliga humlors förtjusning, bina har redan tagit det de vill ha och dragit till hasselhängen och scilla.


Men en vårblomma förbryllar oss i år. Det kryllar plötligt av vita miniblommor mellan markstenarna utanför växthusen. På lite håll ser dom ut som vitt damm.


Böjer man sig ner ser man att det är Levande Blommor, vansinnigt söta


...men var kommer dom ifrån och vad heter dom??? Någon därute som vet?


Fler exempel på vårens första hittar man via Blommig Fredag.

Bygget igång igen!

$
0
0
Idag kom våra trevliga och duktiga byggare tillbaka! Plåtgubbarna dök också upp så nu kommer det att gå undan!


Själv fick jag order av gubben min att ta bort den gamla ruttnande vedboddörren som jag haft som underlag för mina krukor med chili och tomater på huset sydsida.


Berget går i dagen närmast entrén så det måste till ett underlag för att man ska kunna odla här.


Valet föll på en bit av det gamla räcket från altanen kring snickarboden och gästhuset. Grånat och ändå friskt och stadigt. 


Till slut: Det regnar! Hurra! Katastrofala vårtorkehotet avvärjt, åtminstone för tillfället.

Veckans Vilda Växt: Maskros, Taraxacum officinale

$
0
0
Veckans vilda växt är en ört som de flesta känner igen och som många trädgårdsägare hatar – maskros, Taraxacum officinale.

Tillnamnet "officinale" antyder att maskrosen är en etablerad läkeväxt känd sedan mycket länge. Fortfarande väcker den forskares intresse. Så här skriver professor Toivo Rautavaara på www.2000taletsvetenskap.nu:
"Om vi t.ex. jämför två sallatväxter från familjen Compositae, maskros och huvudsallat, finner vi, att maskrosen innehåller över 3 gånger mera protein, 5 ggr mera fett, 4 ggr mera kolhydrater, 4 ggr mera kalcium, 5 ggr mera fosfor, 4 ggr mera järn, 7 ggr mera vitamin B1, 6 ggr mera niacin, 3 ggr mera C-vitamin och 12 ggr mera A-vitamin än den odlade sallaten. Därtill är maskrosen ytterst nyttig för hälsan, särskilt för levern och gallsystemet. I Finland har startats en vetenskaplig undersökning av maskrosens verksamma ämnen och deras utnyttjande."


Hela växten (utom möjligen stjälkarna) kan användas. Just nu är det de späda bladen vi plockar och blandar i salladen. De smakar lite beskt även när de är späda men om man gillar ruccola går de an.


För att mildra beskan kan man täcka över plantorna en tid ungefär som man gör med rabarber.


Beskan kommer från bitterämnena som samtidigt gör markrosen så himla nyttig! Det är de ämnena som stimulerar körtelsekretionen i bukspottskörtel, lever och galla, viktigt för att dessa organ ska kunna göra ett bra jobb när det gäller att rena vårt blod från slaggprodukter och gifter.


Förra veckan var barnbarnet Emmy här och plockade med sig en massa ogräs, bland annat maskrosblad som hon gärna fräser tillsammans med vitlök i smör och pressar citron över innan hon serverar som tillbehör till fisk.


Roten är otroligt näringsrik vilket gjort att den hamnat bland de viktigaste växterna på Försvarsmaktens överlevnadslista. 20-30 rötter täcker dagsbehovet av kolhydrater för en vuxen man! 
Innehåller dessutom många viktiga mineraler.

Roten är ännu bittrare än bladen men kan förvällas vilket tar bort mycket av beskan. Man skalar och hackar roten, kokar i lite vatten under 15 min, häller bort kokvattnet och använder bitarna i t.ex. en gryta, gärna med andra rotsaker.

Det dröjer inte länge innan knopparna börjar visa sig. Testa då att smörsteka knopparna, Karin Fransson, välkänd kock och krögare på Öland och tidigare medarbetare i radions program Meny, säger att det är något av det godaste hon vet. Här finns receptet.

När maskrosen öppnar sina solgula korgar fulla med blommor är det dags för mig att ta min korg och gå ut och skörda råvaran till exempelvis maskrosmarmelad. Jag låter blommorna ligga en stund på smörpapper eller handduk i skugga för att de små svarta invånarna (som gett örten dess svenska namn!) ska krypa ut och bort . Sedan tar jag bort de gröna fästena så att bara de gula blommorna blir kvar. Till 5 dl blommor tar jag 4 dl vatten, 5 dl syltsocker och finstrimlat skal av 1 ekologisk citron. 
Koka upp 3 dl vatten och tillsätt de gula blombladen. Låt dra i en halvtimme. Sätt en nätsil över en tjockbottnad kastrull och vätskan med bombade så att de silas ifrån. Pressa ut så mycket som möjligt av vätskan med baksidan av en sked. Medan blombladen drar i det kokta vattnet kokar jag finstrimlat citronskal i 1 1/2 dl vatten (räknar med att ca 1/2 dl vatten kokar bort, det ska bli 1 dl kvar). 
Sedan blandar jag citronskalen och deras kokvatten med saften från bladen och syltsocker. Kokar upp och låter sjuda i 2 minuter så att sockret löser sig. Tar bort kastrullen från värmen, skummar noga och häller upp marmeladen i väl rengjorda små glasburkar. På med lock och förvara svalt. Det är ingen risk att marmeladen blir stående så länge att den börjar mögla...

Maskros för hästar

Fång är en fruktad och hemsk sjukdom, en inflammation i de mycket känsliga lamellerna inne i hästarnas hovar orsakad av otillräcklig blodtillförsel. Den vanligaste orsaken till fång är troligen överkonsumtion av alltför näringsrikt vinterfoder (vete) och färskt gräs på våren. Förutom att undvika detta kan man förebyggande ge örter som förbättrar blodförsörjningen, stärker lymfsystemet och leverns funktion.  Maskros är just en sådan ört, andra med likartad verkan är nässla, snärjmåra och vallört.
Grannens hästar får låna vår äng, de betar gärna maskrosor men dissar lupinerna

Ett par nävar färska blad eller 30 g torkade är en lagom dagsdos. Även roten är bra för hästar. Gräv upp, borsta bort all jord, skiva och lägg att torka på varm och skuggig plats. Förvara i papperspåsar på torrt ställe. En lämplig dagsdos är 20 g enligt källan Hästägarens Örtabok av Hilary Page Self.

Maskros för höns

Jeanette matar våra hönor med färsk maskros.

Höns som får gå fritt i trädgården mumsar gärna i sig maskrosblad. Ännu mer uppskattar de torkade maskrosblad i vinterfodret. Maskros tillför kalcium, kalium, magnesium  och en mängd vitaminer som hönsen behöver.

I år ska jag testa att samla maskrosfrö innan de små fallskärmarna sprider dem i trädgården. Kanske hönsen låter sig väl smaka?






Veckans Vilda Växt: Kärs, Kirskål, Aegopodium podagraria

$
0
0
Värsta ogräset! Om man inte håller efter kärs/kirskål kan det bli som på sonens lantgård på Gotland – så här såg det ut ÖVERALLT under deras första sommar på gården som stått obebodd i 30 år!


Vackert när den blommar men hemskt resten av året. 


Den sprider sig både med frön och med utlöpare från den långa jordstammen. Varenda liten sidogren här blir en ny planta. Om man försöker utrota den genom att gräva upp den bidrar man bara till ytterligare spridning eftersom varenda liten kvarglömd rotbit ger upphov till en ny planta. Det enda sättet att bli av med den (om man inte vill använda Roundup) är att täcka med ett tjock lager tidningar och ovanpå det svart plast så att inte minsta ljusgnutta släpper igenom och låta täcket ligga kvar i minst två år.

Vi har ett besvärligt hörn här på tomten som jag gärna vill använda till annat och där testar jag nu att täcka med tidningar och ovanpå dem massor av löv och grovkompost. När det blir varmare kommer jag att fylla på med mera kompostmaterial och plantera potatis i gropar i komposten fyllda med lite plantjord och sand. Allteftersom potatisblasten växer kommer jag att täcka med gräsklipp. Den kärs som försöker rymma utanför täckningen kommer jag att knipsa av så fort den tittar fram. De späda bladen använder jag i matlagningen eller ger till hönsen som tycker kärs är nästan lika gott som maskrosblad!


Kärs kallas även kirskål och skvallerkål men jag föredrar att säga kärs. De andra namnen är nämligen vilseledande – den här odågan är inte alls släkt med kål! Aegopodium podagraria tillhör familjen Flockblommiga, inte Korsblommiga som kålväxterna.  Den smakar inte heller som kål utan smaken påminner snarare om spenat och mangold (som tillhör familjen Mållväxter). De späda bladen är rika på vitaminer, mineraler och antioxidanter och kan ersätta spenat i de flesta recept: pajer, soppor, pesto, smoothies. På min dotters matblogg katinkaskitchen.com finns många härliga spenatrecept - det är bara att ta späda kärsblad i stället. Nu är rätt tid att plocka. Går att frysa in efter snabb förvällning.


Bland flockblommiga växter finns en del giftiga arter och därför är det viktigt att man lär sig känna igen kärsen. Så här beskrivs den i Den virtuella floran:

"lätt att känna igen på sina speciella blad som är en eller två gånger trefingrade med breda, spetsiga, tandade småblad"


Kan inte låta bli att visa ännu en gotlandsbild, här från infarten till gården:

OBS inget att eftersträva - men visst är det fint!
Ändå: ät upp eländet - nu!






Tips på rosa blom efterlyses!

$
0
0
Yngsta barnbarnet är en älva som ständigt svävar bland blommorna i trädgården. Snart fyller hon år och på önskelistan står plantor och fröer till hennes egen lilla rabatt.

Nyss skickade hon ett sms att några av penséerna vi planterade  förra sommaren har börjat blomma.


Eftersom jag vet att en av hennes favoritfärger är rosa efterlyser jag härmed tips på lättodlade roa sommarblommor och perenner, gärna något som blommar mycket länge eftersom hennes rabatt är ganska liten, ca 1,5 m2.

Orangeriet fas 2

$
0
0
Äntligen är hantverkarna klara med sin del av orangeribygget. Plåtslagarna har gjort ett fint jobb med taket tycker vi.

Nu kan vi börja sätta färg på hela härligheten när det blir lite varmare. Problemet är att vi inte  är överens när det gäller färgval. Taket är ju svart, fönsterdelen blir vit och brädgången utanför fönsterdelen blir svart. Men resten? Följande alternativ finns:

1) Träpanel faluröd, mursocklar och murstock vitkalkade. 
2) Träpanel faluröd, mursocklar och murstock svarta.
3) Träpanel grå (tjärvitriol), mursocklar och murstock mörkgrå.


Det som talar för alternativ 1 är att närmaste byggnaden, jordkällaren har den färgställningen. 



Argumentet för alternativ 2 är att själva torpet har faluröd panel och svarta socklar.
Argument för 1 och 2 är att alla andra byggnader på tomten är faluröda: gästhus, snickarbod, vedbod, hönshus.

Argument för alternativ 3 är att orangeriet är byggt i en helt annan stil än de gamla byggnaderna och att det är omgivet av grå berghällar. En grå panel skulle smälta in i omgivningen och samtidigt ge huset en egen karaktär. En mörk murfärg skulle förankra huset och gå bra ihop med brädgången nertill.

Vi har provstrukit en panelbit med grå tjärvitriol. Så här blev den, står lutad mot närmaste berghäll.


Till bilden hör också att den omgivande jätterabatten kommer att gå i vitt, grått, blått, lila med inslag av mörka, nästan svarta blad och blommor.

Ja, vilket ska vi välja?

Veckans Vilda Växt: Daggkåpa, Alchemilla vulgaris

$
0
0
Daggkåpan känner nog alla igen. De glänsande dropparna som ofta finns i bladskålen har alltid fascinerat våra barnbarn. Många odlar daggkåpan för de limegula blommornas skull. Men få nu för tiden känner till daggkåpans medicinska egenskaper.


Första gången daggkåpan dyker upp i en örtabok är på 1500-talet och då rekommenderas den mest som sårläkande och sammandragande ört. Nutidens örtaböcker berättar att analyser visar att daggkåpan innehåller bland annat salicylsyra, garvämnen, saponiner, bitterämnen. De två förstnämnda ämnena ger de effekter som 1500-talsboken berättade om.

Stora örtläkarboken för kvinnor har som viktigaste användningsområden menstruationsfrämjande, livmoderstimulerande och inflammationshämmande. Ett av mina barnbarn som ofta får svåra menstruationssmärtor bekräftar att avkok på daggkåpa lindrar betydligt. Man lägger  4-5 färska eller 2 tsk torkade blad till 1 kopp  (ca 2 dl) kallt vatten, kokar upp och låter koka 1 min. Sila ifrån.  Dricker en kopp morgon och kväll.  Ganska gott, lite citronsaft och honung gör att det smakar ännu bättre.

Den lilla droppen är oftast inte dagg utan vätska som pressas ut från bladets kanter och samlas där i mitten som en pärla.
 Det är inte farligt att smaka på den!

Andra användningsområden som kan rekommenderas är som munvatten mot blödande tandkött och som sköljmedel till håret om man har sårig hårbotten.  Småbarn brukar få skorv i hårbotten och då är daggkåpeavkok bra att badda med eftersom det innehåller salisylsyra.

Man kan faktiskt använda daggkåpa som grönsak också. Testa späda blad i en sallad eller anrätta dem som spenat i grönsaksrätter!


Alla sorters daggkåpor kan användas. Här prunkar vår jättedaggkåpa utanför lilla växthuset - men det är en gammal bild, ännu så länge har bara de gulliga bladen knycklat sig upp ur jorden.

Veckans Vilda Växt: Björk, Betula pendula Roth

$
0
0
Idag när jag skulle göra mig i ordning för operabesök med ett barnbarn upptäckte jag att schampot var slut. Tur att björkarna precis har spruckit ut, snabbt repade jag en halv liter löv från allt björksly på tomten.

Eftersom jag hade lite bråttom kokade jag upp en halv liter vatten och lät bladen sjuda en kort stund. Snabbkylde, mixade hastigt och silade. Hade jag haft mer tid hade jag finklippt bladen och lagt dem i kallt vatten en  timme och sedan silat ifrån.


Så här såg mitt björkschampo ut när jag vispat den frånsilade vätskan en stund. Löddret kommer av saponiner som bladen innehåller. Naturens tvålämnen. Förr i tiden användes björkblad både till hårtvätt och klädtvätt.

Jag kan garantera att mitt hår blev både rent och mjukt av detta schampo.

Björk, Betula pendula Roth som den heter nu för tiden (jag fick lära mig Betula alba, Linnés beteckning) är en användbar växt på många sätt. Själv tappar jag inte sav från våra björkar men på nätet finns många recept på vad man kan göra av björksav. Mest är det löven jag använder, förutom till schampo till saltskrubb:

2 dl färska björklöv
5 dl fint oblekt havssalt
2 dl olivolja
1 msk honung

Lägger allt i en skål och mixar. Konsistensen ska bli som en ganska torr pesto. Förvarar i glasburk. När jag använder skrubben tar jag först en varm dusch, skrubbar sedan (men inte ansiktet) och låter det sitta kvar medan jag tvättar håret. Sedan sköljer jag både hår och kropp och känner mig som en ny människa!

Ett utrensande och uppfriskande te kan man göra på björklöv. 2 tsk torkat löv eller 2 msk färskt överhälls med 1,5 dl kokande vatten. Får dra i 10 minuter. Lär också hjälpa mot urinvägsbesvär och reumatisk värk.

Löven innehåller förutom saponiner  garvämne, lite eterisk olja, bitterämne och glykosider. Bästa tiden att samla björklöv är nu och fram till midsommar. Torka löven på svalt och mörkt ställe om du vill ha tillgång till dem året om.

Avslutar med en bild från hönsgården som är omgiven av nio tjugometersbjörkar!


Viewing all 263 articles
Browse latest View live